Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Πύθιο

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
Πύθιο (Σέλλος)ΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος ΟλύμπουΠροηγούμενο: ΠραιτώριΕπόμενο: Σαραντάπορο

Δήμος:Ολύμπου
Δ.Δ.:*Πυθίου
Κάτοικοι:**639
Απόσταση:***25 χλμ. / 423 χλμ.
Υψόμετρο:720 μ.
Χάρτης του Δήμου Ολύμπου
 
*Δημοτικό Διαμέρισμα, ** Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Στο δήμο Ολύμπου ανήκει και το Πύθιο το οποίο είναι κτισμένο σε καίρια θέση των παρυφών του Ολύμπου, στην είσοδο των στενών της Πέτρας και σε υψόμετρο 720 μ.

Η βρύση στο κέντρο του χωριού

Η περιοχή είναι γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου και ερείπια της αρχαίας εκείνης πόλης βρέθηκαν γύρω από το λόφο των Αγίων Αποστόλων. Το αρχαίο Πύθιο, μαζί με την Άζωρο και τη Δολίχη, αποτελούσαν, πριν από 6.000 χρόνια, την Περραιβική Τριπολίτιδα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ναό του Ποσειδώνα (ο οποίος εκτός από Θεός της θάλασσας ήταν και θεός των ποταμών και των πόσιμων υδάτων), και ναό του Πυθίου Απόλλωνα, οι ιερείς - φύλακες του οποίου ονομαζόταν Σελλοί (από όπου προερχόταν και η ονομασία "Σέλλος" που είχε το χωριό ως το 1928).

Δρόμος στο Πύθιο με τον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Το ιερό του Απόλλωνα (το οποίο υπήρξη κέντρο λατρείας και Μαντείο), αναφέρεται σε απόσπασμα του Πλούταρχου στο εδάφιο που γίνεται λόγος για την υψομέτρηση του Ολύμπου από τον Ξεναγόρα. Στο Πύθιο υπήρχε βωμός όπου ο Μέγας Αλέξανδρος θυσίασε εκατόμβη στο Δία πριν ξεκινήσει για την μεγάλη εκστρατεία του, παίρνοντας στρατό από τις πόλεις της Τριπολίτιδας. Στο Πύθιο βρέθηκαν πολλά ψηφίσματα, αναθεματικές πλάκες και πλήθος επιγραφών, ανάμεσα στις οποίες και αυτή που βρέθηκε το 1968 και αναφέρει ονόματα πολεμιστών της περιοχής στον Τρωικό Πόλεμο.

Το χωριό έχει σημαντική παρουσία και στα βυζαντινά χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα ασκηταριά που σώζονται σε σπηλιές κοντά στον οικισμό. Το ασκηταριό του Τιμίου Σταυρού (οι ντόπιοι το αποκαλούν Άγιοι Ταξιάρχες) έχει τοιχογραφίες και χρονολογείται στα 1339. Κοντά του είναι και το δεύτερο ασκηταριό με τοιχογραφίες του 14ου αι. Κοντά τους, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, υπάρχει είσοδος σπηλαίου το οποίο οδηγεί στην περιοχή του Κοκκινοπηλού.

Καλλιέργειες και άλογα στη σκιά του Ολύμπου

Οι 650 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης. Πρόσφατα δημιουργήθηκε πρότυπη φάρμα αλόγων με την επωνυμία "Ιππικός Όμιλος Ολύμπου". Το χωριό διαρρέει το ρέμα Κοντολάκι και τέσσερα πολύ παλιά πέτρινα γεφύρια (από τα οποία μόνο το ένα σώζεται σε άριστη κατάσταση) συνδέουν τις όχθες του.

Το μοναδικό κυκλικό καμπαναριό

Οι εκκλησίες του χωριού: της Παναγίας Θεοτόκου (1638) με αξιόλογες τοιχογραφίες και το μοναδικό κυκλικό καμπαναριό στην Ελλάδα, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1619) και των Αγίων Αναργύρων (1808). Υπάρχουν και όμορφα εξωκλήσια: Άγιοι Απόστολοι, Ανάληψη (βρίσκεται μέσα σε σπηλιά), Άγιος Γεώργιος και Αγία Κυριακή.

Το χωριό πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Ακόμη, την πρωτοχρονιά υπάρχει το έθιμο να τριγυρνάναι τσολιάδες μέσα στο χωριό και να λένε κάλαντα και ευχές προσαρμοσμένα σε κάθε κάτοικο, καταλήγοντας σε κυκλικό χορό στην πλατεία, με αποκορύφωμα τον χορό της Σπαθούλας με το "ρίξιμο των σπαθιών". Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και τις απόκριες με χορούς και γλέντια.

Ο επισκέπτης - περιηγητής μπορεί να αγοράσει και να γευτεί ντόπιο τσίπουρο και εκλεκτά κτηνοτροφικά προϊόντα. Ευχαριστούμε τον κ. Αθ. Κατή για τη βοήθειά του.

Πύθιο
Το Πύθιο Γενική άποψη του χωριού


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -