Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Λιβάδι

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
Λιβάδι (Βλαχολίβαδο)ΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος Λιβαδίου

Αξιοθέατα

Ο Τίταρος είναι γεμάτος έλατα, μαυρόπευκα και δάση οξυάς (στις θέσεις Χαϊδάρι και Στουρνάρια). Μέσα του μπορεί ο ορειβάτης και ο πεζοπόρος φυσιολάτρης να βρει ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Μπορεί επίσης να απολαύσει εντυπωσιακή θέα

Αγναντεύοντας τον Όλυμπο από τη δυτική πλευρά του Λιβαδίου

προς τον Όλυμπο και προς τον κάμπο από ξεχωριστές τοποθεσίες εντός και εκτός του χωριού όπως το Σάλσι (στην έξοδο προς Κατερίνη με πλατάνια και παγωμένο νερό), τη θέση Σάπκα, το Κιόσκι, τη θέση Κιτραμάνου, του Πουλέζου (μικρό πάρκο), τη θέση Μπιστιριές κ.α. Από το χωριό διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Υπάρχουν και δύο μοναστήρια: του Προφήτη Ηλία (ανακαινίστηκε το 1776) και της Αγίας Τριάδας (με το παρεκκλήσι του Άγιου Χαράλαμπου, για το οποίο αναφέρεται ως χρονολογία ανακαίνισης το 1766).

Περιδιαβαίνοντας το χωριό μπορεί κάποιος να συναντήσει τους ακόλουθους ναούς: ναός της Παναγίας (1886), Άγιοι Ανάργυροι (1760) με εντυπωσιακό καμπαναριό, αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο Ευαγγέλιο, σκεύη και εικόνες. Αυτός είναι πιθανότατα και ο πρώτος ναός του Λιβαδίου αφού συνήθως με την ίδρυση κάθε χωριού χτίζονταν ταυτόχρονα και η εκκλησία του χωριού. Άγιος Κωνσταντίνος (1884) με Ευαγγέλιο φτιαγμένο από τον Ν. Τζημπούρη από τους Καλαρρύτες και με τέμπλο εξαιρετικού ενδιαφέροντος λόγω της πρωτοτυπίας και της τολμηρότητας των θεμάτων.

Ο γερο-πλάτανος στην πλατεία του χωριού

Το χωριό διαθέτει σπίτια πετρόχτιστα, καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και δύο πέτρινα γεφύρια (λίγο έξω από τον οικισμό, στη θέση Μαρούλι). Ο πλάτανος της πλατείας φυτεύτηκε το 1788 επί δημάρχου Δημήτρη Δημητριάδη και ακόμη και σήμερα, μετά από περίπου δυόμισι ολόκληρους αιώνες συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα την σκιερή δροσιά του.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο (στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκε ο Γεωργάκης Ολύμπιος) το οποίο διαθέτει μεγάλη συλλογή εργαλείων, φωτογραφιών και αντικειμένων.

Ο επισκέπτης μπορεί, μετά την περιήγηση, να αγοράσει αγνά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκίσματα (ξακουστή είναι η "πουτίγκα" Λιβαδίου), πατάτες ("πατάτα από το Λιβάδι τηγανίζεται χωρίς λάδι" λέγανε οι παλιοί), υφαντά και να μείνει στον όμορφο ξενώνα του χωριού.


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -