Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Ο Όλυμπος > Καταφύγια

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr

 

Όλυμπος

Καταφύγια

 » Σπήλιος Αγαπητός
 » Βρυσοπούλες
 » Χρήστος Κάκαλος
 » Σταυρός
 » Γιόσος Αποστολίδης
 » Πετρόστρουγκα

Στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχουν 5 καταφύγια που παρέχουν στέγαση και σίτιση (κατόπιν συνεννοήσεως) για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν απλά ή και να διανυκτερεύσουν στο βουνό.

Τα ακόλουθα καταφύγια βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, εκτός από το καταφύγιο "Βρυσοπούλες" που βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά εντός των ορίων της επαρχίας Ελασσόνας:

Καταφύγιο (θέσεις)ΥψόμετροΤηλέφωνο
Σταυρός (30) 900 μ.2310 278 288, 267 282
Βρυσοπούλες (60)1800 μ.24930 23 467, 23 821
Πετρόστρουγκα (60)1900 μ.2310 310 649
Σπήλιος Αγαπητός (100)2100 μ.23520 81 800, 81 329
Χρήστος Κάκαλος (18)2650 μ.23520 84 544
Γιόσος Αποστολίδης (80)2720 μ.2310 22 4710


Το καταφύγιο Α ή "Σπήλιος Αγαπητός" βρίσκεται στη θέση Μπαλκόνι. Κατασκευάστηκε το 1931 και πήρε το όνομά του από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σπήλιο Αγαπητό ο οποίος το σχεδίασε.

Το καταφύγιο Β ή "Βρυσοπούλες" το οποίο απέχει 42 χλμ. από Ελασσόνα βρίσκεται μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Για την είσοδο των επισκεπτών απαιτείται άδεια από τον Διοικητή της μονάδας (απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα). Για τους αλλοδαπούς απαιτείται ειδική άδεια από το ΓΕΣ/Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων.

Στην ίδια τοποθεσία λειτουργεί το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαρτίου, με συρόμενο αναβατήρα για την χρήση του οποίου είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν ευθύνεται ο Ελληνικός Στρατός.   Το ανώτερο υψόμετρο της πίστας είναι 2450 μ. και το κατώτερο 1900 μ.

Η είσοδος και η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι δωρεάν, όπως και η χρήση της χιονοδρομικής πίστας.

Το καταφύγιο Γ ή "Χρήστος Κάκαλος" βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών. Κατασκευάστηκε το 1961 και το 1964 ονομάστηκε Βασ. Παύλος. Το 1984 μετονομάστηκε σε Χρήστος Κάκαλος προς τιμήν του πρώτου κατακτητή της κορυφής του Μύτικα.

Το καταφύγιο Δ ή "Σταυρός" κατασκευάστηκε το 1969 και βρίσκεται κοντά στο Λιτόχωρο, στη θέση Σταυρός, από όπου πήρε το όνομά του. Είναι γνωστό και ως καταφύγιο Τάκης Μπουντόλας, προς τιμήν του ορειβάτη που χάθηκε σε ανάβαση στα Ιμαλάια το 1985.

Το καταφύγιο Σ.Ε.Ο. ή "Γιόσος Αποστολίδης" βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα. Είναι 
Καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης
διώροφο κτίσμα με τον πρώτο όροφο κατασκευασμένο το 1961 χάρη στις προσπάθειες του ορειβάτη του Σ.Ε.Ο. Γιόσου Αποστολίδη από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο δεύτερος όροφος κατασκευάστηκε το 1964.

Εκτός από τα παραπάνω οργανωμένα καταφύγια, υπάρχουν σε διάφορες τοποθεσίες (Άγιος Αντώνιος, Μεγάλη Γούρνα, Λιβαδάκι, Σαλατούρα, κ.α.) μικρά κτίσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα περισσότερα προσφέρουν απλώς στέγη, ενώ σε μερικά υπάρχουν και κρεβάτια.

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Το καταφύγιο της "Πετρόστρουγκας" βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μ. και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα. Αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα φιλοξενίας 60 ατόμων, ενώ διαθέτει οργανωμένη κουζίνα. Επίσης, κοντά στο καταφύγιο υπάρχει οργανωμένο ελικοδρόμιο για περιπτώσεις ανάγκης.

Η ανάβαση γίνεται από πολύ καλά οδοσημασμένο μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από τη διασταύρωση «Γκορτσιά» και στο ύψος του υδραγωγείου ο επισκέπτης επιλέγει να κινηθεί προς τις κορυφές μέσω Πετρόστρουγκας. Μέσα σε δύο ή τρεις ώρες μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα από τη βεράντα του καταφυγίου προς το Θερμαϊκό κόλπο, τις Βόρειες Σποράδες, καθώς και το Α. Όρος, τη Σαμοθράκη, το Φαλακρό και το Παγγαίο.

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Το καταφύγιο, λόγω της θέσης του, αποτελεί ορμητήριο ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ παρέχει τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο άθλημά τους σε κοντινά βράχια.

Τη διαχείριση του καταφυγίου έχει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (www.hrt.org.gr).

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης: 2310 310649 ή στο e-mail inform@hrt.org.gr.

Όλυμπος, Μύτικας
 
Τα περιεχόμενα

...με δυο λόγια

Ελασσόνα

Οδηγός για την πόλη της Ελασσόνας. Ξενάγηση, ιστορία, πολιτισμός, αθλητισμός, υπηρεσίες και πολλά πολλά ακόμη.

Επαρχία

Πλήρης κατάλογος που περιλαμβάνει και τα 52 χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Δείτε τα αξιοθέατα κάθε τόπου και μάθετε περισσότερα για την ιστορία του. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Όλυμπος

Το μυθικό βουνό των θεών, οικουμενικός πρεσβευτής της Ελλάδας, στέκει αγέρωχο και αιώνιο στο διάβα της ιστορίας. Αδιάσπαστο κομμάτι της Επαρχίας Ελασσόνας. Γνωρίστε το!!

e-Οδηγός

Οδηγός της Επαρχίας. Βρείτε συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την πόλη αλλά και ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας. Σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν...

Εκδηλώσεις

Μάθετε περισσότερα για τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην Επαρχία Ελασσόνας. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Φωτογραφίες

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Αξίζει να το δείτε!!

Συνδέσεις

Συνδέσεις προς άλλους δικτυακούς τόπους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Επικοινωνία

Αν έχετε κάποιο σχόλιο ή παρατήρηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το elassona.com.gr από δώ.

 

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -