Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Ο Όλυμπος > Ανάβαση

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr

 

Όλυμπος

 » Οι πρώτες απόπειρες
 » Οι πρώτες αναβάσεις

Στο διάβα των αιώνων έγιναν πολλές απόπειρες κατάκτησης της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, του Μύτικα. Επειδή όμως τα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας μέχρι το 1912 ήταν τα διοικητικά όρια της επαρχίας Ελασσόνας, καθώς και το γεγονός της παρουσίας πολλών ληστών που είχαν στον Όλυμπο τα κρησφύγετα τους, ήταν ανέφικτη η οποιαδήποτε προσπάθεια ανάβασης.

Οι πρώτες απόπειρες

Παρόλα αυτά, αρκετές προσπάθειες ανάβασης έγιναν και οι ιστορικές μαρτυρίες που υπάρχουν είναι κυρίως οι διηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών.

Ο πρώτος για τον οποίο υπάρχει μαρτυρία είναι ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Δ' το 1669 που προσπάθησε να ανέβει από την πλευρά του Κοκκινοπηλού, αλλά απέτυχε.
Ο Sonnini ήταν ένας αξιωματικός του Γαλλικού ναυτικού. Διηγείται την προσπάθειά του να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα, γύρω στα 1780 αλλά και τους λόγους της αποτυχίας του που ήταν το δυνατό κρύο αλλά και το δύσβατο της περιοχής.
Ο William Leake, άγγλος στην καταγωγή, ήταν ορειβάτης και καθηγητής. Το 1806 προσπαθεί να κάνει αναβάσεις από την πλευρά του Λιτόχωρου. Όμως εγκαταλείπει τις προσπάθειές του λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Ο Pougueville ήταν γάλλος ορειβάτης και φυσιοδίφης. Το 1810, όπως αναφέρει στο έργο του "Ταξίδι στην Ελλάδα και Τουρκία", ανέβηκε στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και στην κορυφή "Στεφάνια".
Ο David Urguhat ήταν άγγλος ορειβάτης. Περιπλανήθηκε στην Καρυά, την Ελασσόνα και την Τσαριτσάνη το 1830 με απώτερο σκοπό την άνοδο στον Όλυμπο. Έφτασε στο μοναστήρι Αγίας Τριάδας Σπαρμού και από κει αποπειράθηκε να ανεβεί στον Όλυμπο, όμως παραιτήθηκε λόγω των πολλών δυσκολιών.
Ο Eccenmpefer περιγράφει την ανάβασή του το 1840 μέχρι την κορυφή Σκολειό.
Ο Heldraic ήταν διευθυντής του Βοτανολογικού κήπου. Το 1851 πραγματοποιεί αναβάσεις και έρευνες σχετικές με την χλωρίδα του Ολύμπου, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα πλούσια.
Ο Leon Heuzey ήταν  μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Το 1855 επισκέπτεται τις περιοχές του Ολύμπου οι οποίες ήταν κατοικημένες κατά την αρχαιότητα. Στο έργο του "Το βουνό Όλυμπος και η Ακαρνανία" το οποίο εκδόθηκε το 1860, αναφέρεται στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και το κατεστραμμένο παρεκκλήσι, περιγράφει τα ρόμπολα καθώς και τα ελάφια, τα ζαρκάδια και τις αγριόγιδες. Σχετικά με τις αναφορές του όμως για τις κορυφές πιστεύεται ότι είχε λάθος τοπογραφική αντίληψη για τον Όλυμπο.
Ο Ussing ήταν ένας δανός καθηγητής ο οποίος το 1865 ακολουθεί το ίδιο περίπου δρομολόγιο με αυτό που ακολούθησε ο Leon Heuzey, αλλά αποτυγχάνει.
Σημείο αναφοράς αποτελούν οι απόπειρες του καθηγητή της βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ορφανίδη το 1857 και το 1862 καθώς και οι μελέτες του για τη χλωρίδα του Ολύμπου.
Ο Henrich Barth ήταν ένας γερμανός γεωγράφος. Το 1862  φτάνει στην κορυφή Σκολειό από τον Κοκκινοπηλό και περιγράφει τον Προφήτη Ηλία, τις Γούρνες και την Καζανιά.
Ο Totez αποπειράθηκε να ανέβει στον Όλυμπο το 1865. Οι απόπειρές του έχουν αξία για την πραγματική ορογραφία του Ολύμπου.
Ο Guizie ήταν ένας Σέρβος γεωλόγος. Έφτιαξε ένα λεπτομερειακό σκίτσο του Ολύμπου από την περιοχή της Πέτρας, το οποίο εμφανίζεται το 1904.
Τέλος, αξιοσημείωτες είναι και οι τρεις απόπειρες του γερμανού αλπινιστή Edward Richter το 1909, 1910 και 1911.

Οι πρώτες αναβάσεις

2/8/1913 -  Πρώτη ανάβαση στο Μύτικα.
(Χρήστος Κάκαλος, Frederic Boissonnas, Daniel Baud-Bovy).

Οι Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy με οδηγό τον κυνηγό και ορειβάτη Χρήστο Κάκαλο ξεκινούν με σκοπό την κλασσική ανάβαση στον Προφήτη Ηλία στις 29 Ιουλίου. Από το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου φτάνουν στην "Πετροστρούγκα" και διανυκτερεύουν. 
Την άλλη μέρα 30 Ιουλίου ξεκινούν στις 4 τα χαράματα και μετά από κοπιαστική ανάβαση φτάνουν στις 9.20 στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Συνεχίζουν ΝΔ και από την κορυφή που ονομάζουν οι ίδιοι Jaugues Philippe (προς τιμή του έμπιστου ταχυδρόμου τους που τους ακολουθούσε) βλέπουν τον Θρόνο του Δία. Είναι όμως αργά και γυρίζουν στο Μοναστήρι.
31 Ιουλίου και ενώ βρίσκονται στον δρόμο της επιστροφής, οι δύο Ελβετοί αποφασίζουν να γυρίσουν και να επιχειρήσουν ανάβαση στον Μύτικα. Διανυκτερεύουν μέσα σε θύελλα και την επόμενη μέρα, 1 Αυγούστου φτάνουν σε μια καλύβα στον Μαυρόλογγο όπου και περνούν τη νύχτα.
2 Αυγούστου και από τα χαράματα που ξεκινούν φτάνουν στις 9 μέσα στην ομίχλη σε μια κορυφή την οποία θεωρούν την πιο ψηλή. Την βαπτίζουν "Κορυφή της Νίκης" προς τιμή της μάχης του Σαρανταπόρου και σε πρόχειρο βωμό τοποθετούν τις κάρτες τους και την Ελβετική σημαία. Έξαφνα, η ομίχλη διαλύεται και ανακαλύπτουν ότι η πραγματική κορυφή βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά. Η επιμονή όμως του Χρήστου Κάκαλου, ο οποίος σημειωτέον αναρριχάται ξυπόλητος, οδηγεί τους ορειβάτες στις 10.25 στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα.

21/7/1919 (Fred. Boissonnas κ.ά.). Διαδρομή: Σκάλα - Μύτικας. Πιθανή κατάβαση από το Λούκι.

20/7/1920 (Γιώργος Κωνσταντάκος). Η πρώτη μοναχική ανάβαση στην κορυφή.

12/8/1921 (Χρήστος Κάκαλος κ.ά.). Πρώτη διαπιστωμένη κατάβαση από το λούκι.

1926 (R. Halίburton, L. Frazeur). Η πρώτη διανυκτέρευση στην κορυφή.

3/9/1926 (C. Sleeman, W. Elmslίe, Α.Storr, L. Ellwood). Ανάβαση  για πρώτη φορά από το Λούκι. Έγινε προσπάθεια να ανέβουν από τη Στριβάδα αλλά απέτυχαν.

12/9/1927 (Χρ. Κάκαλος, Ι. Δεμέστιχας, Γρηγοριάδης, Τ. Αποστολόπουλος, Ηρ. Ιωαννίδης κ.ά.). Πρώτη μεγάλη ομαδική ανάβαση από τη Σκάλα (24 άτομα). Πρώτη ανάβαση μελών (3) Φυσιολατρικού Σωματείου Οδοιπορικός Σύνδεσμος Αθηνών. Πρώτη ανάβαση γυναικών (10) στην κορυφή. Πρώτη ανάβαση Ελληνίδων στην κορυφή Τ. Αποστολοπούλου, Ε. Νομίδη.

7/7/1928 (Χρήστος Κάκαλος, Βασίλης Ιθακήσιος).

3/8/1928 (Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών, Ορειβατικός Σύνδεσμος Πατρών, Όμιλος Εκδρομέων Λαρίσης, διάφοροι ανεξάρτητοι). Πρώτη οργανωμένη ανάβαση Συλλόγων (21 άτομα). Πρώτη μεγάλη ομαδική ανάβαση από το Λούκι (16 άτομα).

4/8/1930 (Φυσιολατρικός Σύνδεσμος ο ΠΑΝ, Όμιλος Εκδρομέων Λαρίσης).

8/9/1930 (Ε.Ο.Σ. Τμ. Αθηνών, Ε.Ο.Σ. Τμ. Θεσ/νίκης, Φ.Σ. ΠΑΝ). Πρώτη ανάβαση στην κορυφή από τη Στριβάδα. Έγινε από τον Κώστα Νάτση και είναι ΙΙ βαθμού δυσκολίας (Πέρασμα Νάτση).

20/3/1931 (G. Dorίer, Ηρ. Ιωαννίδης, Κ. Νάτσης). Πρώτη χειμερινή ανάβαση στην κορυφή. Διαδρομή : Βρυσοπούλες - Σκάλα - Μύτικας.

11/3/1934 (Ηλ. Νικόπουλος, Κ. Νάτσης). Πρώτη χειμερινή ανάβαση. Διαδρομή: Λιτόχωρο - Καταφύγιο - Σκάλα - Μύτικας.

26-27/12/1953 (Γ. Μιχαηλίδης, Γ. Τσαμακίδης, Ι. Πετρόχειλος). Η πρώτη χειμερινή διανυκτέρευση πάνω στην κορυφή. Πρώτη ανάβαση γυναίκας (Α. Πετροχείλου) στον Όλυμπο με χειμερινές συνθήκες (ανέβηκε μέχρι τη Σκάλα).

Όλυμπος, Μύτικας
 
Τα περιεχόμενα

...με δυο λόγια

Ελασσόνα

Οδηγός για την πόλη της Ελασσόνας. Ξενάγηση, ιστορία, πολιτισμός, αθλητισμός, υπηρεσίες και πολλά πολλά ακόμη.

Επαρχία

Πλήρης κατάλογος που περιλαμβάνει και τα 52 χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Δείτε τα αξιοθέατα κάθε τόπου και μάθετε περισσότερα για την ιστορία του. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Όλυμπος

Το μυθικό βουνό των θεών, οικουμενικός πρεσβευτής της Ελλάδας, στέκει αγέρωχο και αιώνιο στο διάβα της ιστορίας. Αδιάσπαστο κομμάτι της Επαρχίας Ελασσόνας. Γνωρίστε το!!

e-Οδηγός

Οδηγός της Επαρχίας. Βρείτε συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την πόλη αλλά και ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας. Σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν...

Εκδηλώσεις

Μάθετε περισσότερα για τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην Επαρχία Ελασσόνας. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Φωτογραφίες

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Αξίζει να το δείτε!!

Συνδέσεις

Συνδέσεις προς άλλους δικτυακούς τόπους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Επικοινωνία

Αν έχετε κάποιο σχόλιο ή παρατήρηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το elassona.com.gr από δώ.

 

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -