Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Καρυά

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
Καρυά ΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΚοινότητα ΚαρυάςΠροηγούμενο: ΚαλύβιαΕπόμενο: Κεφαλόβρυσο

Κοινότητα:Καρυάς
Κ.Δ.:*Καρυάς
Κάτοικοι:**833
Απόσταση:***38 χλμ. / 436 χλμ.
Υψόμετρο:900 μ.
Χάρτης της Κοινότητας Καρυάς
 
*Κοινοτικό Διαμέρισμα, ** Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Το κοινοτικό κατάστημα της Καρυάς. Πίσω του δεσπόζει αγέρωχος ο Όλυμπος

Η Καρυά, έδρα της ομώνυμης διευρυμένης κοινότητας, απέχει από την Ελασσόνα 38 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ.

Το όνομά της το πήρε μάλλον από τις άφθονες καρυδιές ("Καρυές") που πάντα υπήρχαν στην περιοχή. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προήλθε από παραφθορά του ονόματος "Κάρνα". Η Κάρνα, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν μια Νύμφη της περιοχής, η οποία, μαγεύοντας τα παληκάρια, τα παρέσερνε στο σπήλαιό της.

Το ηρώο στην είσοδο του χωριού

Είναι χτισμένη στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, στο στρατηγικής σημασίας στενό που ενώνει την Περραιβία με τα παράλια της Πιερίας, και από κει πέρασαν στρατεύματα τόσο του Ξέρξη, όσο και Ρωμαϊκά. Μεγαλιθικά ερείπια αλλά και ερείπια Ρωμαϊκής οχύρωσης βρίσκονται κοντά στο χωριό, στη θέση Τιτνάτα. Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση. Είναι η πατρίδα του Χριστόφορου Περραιβού, μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου του Ρήγα, καθώς και του γιατρού, φιλοσόφου και ερευνητή Οικονομίδη.

Γενική άποψη της Καρυάς

Η Καρυά φημίζεται για το άριστο κλίμα της και το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον. Οι κάτοικοί της (400 το χειμώνα, 1000 το καλοκαίρι) ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εκμετάλλευση δασικών προϊόντων.

Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγ. Παρασκευή, ο Αγ. Νεκτάριος ενώ ενοριακός Ναός είναι ο Άγιος Νικόλαος (1806). Επίσης στην περιοχή υπάρχουν η Μονή Κανάλων (11ος αι.) με σημαντικές τοιχογραφίες, και η μονή Κλημάδων (σε απόσταση 6 χλμ. από την Καρυά και σε υψόμετρο 1150 μ.), σπουδαίο κέντρο γραμμάτων και προεπαναστατικής δράσης. 

Κοντά στο χωριό υπάρχει το αξιόλογο (αλλά ανεξερεύνητο) σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πολύ όμορφο είναι το πευκόδασος στη θέση Ανήλιο, και ιδανικό μέρος για εκδρομή η θέση Μπεχτές. Κοντά βρίσκεται και η βρύση Σαμαρά, που προσφέρεται για εκδρομή και έχει θαυμάσια θέα.

Η Ι.Μ. Κανάλων

Πλήθη επισκεπτών έρχονται στο χωριό για όλα τα παραπάνω, καθώς και για το πανηγύρι στις 23 Αυγούστου με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, και για τη γιορτή της Μονής Κανάλων στις 8 Σεπτεμβρίου.

Από την Καρυά διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου: Μεταμόρφωση (2699 μ.), Φράγκου Αλώνι (2677 μ.), Κακάβρακα (2618 μ.), Εννέα Πύργους (2450 μ.). Άλλες προτεινόμενες διαδρομές είναι: α) το διεθνές μονοπάτι Ο2 προς τον Όλυμπο (συναντά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που έρχεται από τον Κοκκινοπηλό), β) Καρυά - Καλλιπεύκη.

Ο επισκέπτης μετά την περιήγηση μπορεί να διανυκτερεύσει στον τοπικό ξενώνα και να αγοράσει ντόπια αγνά κρέατα, τσίπουρο, τσάι του βουνού και γευστικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Καρυά
Η Καρυά Γενική άποψη του χωριού


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -