Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Γαλανόβρυση

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
ΓαλανόβρυσηΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος ΕλασσόναςΠροηγούμενο: ΒλαχογιάννιΕπόμενο: Γεράνεια

Δήμος:Ελασσόνας
Δ.Δ.:*Γαλανόβρυσης
Κάτοικοι:**509
Απόσταση:***4 χλμ. / 402 χλμ.
Υψόμετρο:280 μ.
Χάρτης του Δήμου Ελασσόνας
 
*Δημοτικό Διαμέρισμα, ** Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Η

Αριστερά του δρόμου η Γαλανόβρυση, δεξιά το Στεφανόβουνο

Γαλανόβρυση είναι διαμέρισμα του Δήμου Ελασσόνας, απέχει από αυτήν 4 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μ. δίπλα ακριβώς από το Στεφανόβουνο. Η παλιά εθνική οδός Λάρισας Ελασσόνας είναι το φυσικό σύνορο των δύο χωριών.

Το όνομα του χωριού οφείλεται σε μια παλιά πετρόχτιστη βρύση, που συνεχίζει να δροσίζει τους οδηπόρους και ονομάζεται "Γαλανή" (είναι εύκολα προσβάσιμη μέσα από χωματόδρομο). Το Τούρκικο όνομα του χωριού ήταν Αραδοσίβια Ορτά Μαχαλάς. Μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922 και την έλευση των προσφύγων από τον Πόντο, το χωριό κατοικούνταν από ντόπιους και Τούρκους.

Οι σημερινοί 550 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κοντά στο χωριό υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο καπνεργοστάσιο έκτασης 42 στρεμμάτων, με δυνατότητα επεξεργασίας της παραγωγής όλης της περιοχής, άρα και πολλές θέσεις εργασίας, το οποίο όμως δε λειτούργησε ποτέ.

Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο Αγροτικό και Εθνογραφικό Μουσείο και να θαυμάσει τα σημαντικά εκθέματα που με μεράκι συλλέχτηκαν και εκτίθενται εκεί.

Πολύς κόσμος έρχεται στο χωριό για τα γλέντια και τις εκδηλώσεις που γίνονται στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, την Πρωτοχρονιά και τις Απόκριες. Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού φροντίζει να διατηρεί ολοζώντανα τα ήθη και έθιμα με τα παραδοσιακά ποντιακά συγκροτήματα και το καθιερωμένο φεστιβάλ χορού "Αραδοσίβια" με διεθνείς συμμετοχές που πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου.

Το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικός πολιτιστικός θεσμός της περιοχής, με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Έχει φιλοξενήσει χορευτικά συγκροτήματα από την Αιθιοπία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κούβα, το Κουρδιστάν, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα κ.α. καθώς επίσης και πλήθος ελληνικών συμμετοχών.

Γαλανόβρυση
Η Γαλανόβρυση Γενική άποψη του χωριού


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -