*Δημοτικό Διαμέρισμα, ** Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα
Ένα από τα διαμερίσματα του Δήμου Σαρανταπόρου είναι η Φαρμάκη, που απέχει 23 χλμ. από την Ελασσόνα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 670 μ.
Μπαίνοντας στην Φαρμάκη από την Τσαπουρνιά
Το όνομα του χωριού κατά μία άποψη, συνδέεται με τον κλεφταρματωλό Ιωάννη Φαρμάκη, ενώ κατά μία άλλη άποψη συνδέεται με έναν τσιφλικά με το ίδιο όνομα. Η σημερινοί κάτοικοί του έχουν κάνει αίτηση για αλλαγή του ονόματος του χωριού σε Δωδώνη, αφού μετά από ενδελεχή μελέτη αρχαίων κειμένων βρέθηκαν οι πηγές - σημεία* που στοιχειοθετούν την άποψη ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν το Πελασγικό μαντείο της Δωδώνης (πολύ παλαιότερο από το κλασσικό μαντείο της Δωδώνης στην Ήπειρο), όπως υποστηρίζει ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας Αθ. Δαρδούμπας.
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Το 1866 το χωριό αριθμούσε 30 οικογένειες, και κατά τη διάρκεια της κατοχής καταστράφηκε λόγω της αντιστασιακής δράσης των κατοίκων του. Σήμερα, οι 70 οικογένειες που μένουν στο χωριό, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Στο χωριό υπήρχε τριώροφος πύργος, που λειτουργούσε ως σχολείο την περίοδο 1928 - 1938, ο οποίος κατεδαφίστηκε για να χτιστεί σχολικό κτίριο, που κι αυτό με τη σειρά του κατεδαφίστηκε και στη θέση του έγινε πάρκο.
Η θέα προς τον Όλυμπο είναι μαγευτική
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα στον μεγαλειώδη Όλυμπο, και να χαρεί έναν εξαίσιο περίπατο στο δάσος του Αμάρμπεη με τις αιωνόβιες βελανιδιές (που κινδυνεύουν λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτομία). Μέσα στο δάσος βρίσκονται οι πηγές Δωδώνη και Θεά Αφροδίτη, των οποίων τα νερά συμβάλλουν στον Τιταρίσιο ποταμό.
Βγαίνοντας από το χωριό προς Τσαπουρνιά, υπάρχει διασταύρωση η οποία μετά από 2,5 χλμ. οδηγεί στην Παναγία Παλιοκλησιώτισσα και στο ξωκλήσι της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Πολλοί έρχονται στο χωριό για τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του πρώτου Σαββατοκύριακου μετά τον Δεκαπενταύγουστο και της Καθαράς Δευτέρας, όπως και για να αγοράσουν αγνά ντόπια προϊόντα, κρασί, τσίπουρο και αμύγδαλα.