Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Δρυμός

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
Δρυμός (Δριάνοβο)ΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος ΕλασσόναςΠροηγούμενο: ΔομένικοΕπόμενο: Ευαγγελισμός

Δήμος:Ελασσόνας
Δ.Δ.:*Δρυμού
Κάτοικοι:**733
Απόσταση:***8 χλμ. / 406 χλμ.
Υψόμετρο:470 μ.
Χάρτης του Δήμου Ελασσόνας
 
*Δημοτικό Διαμέρισμα, **Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Ο Δρυμός, που ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας, απέχει από αυτήν 8 χλμ. και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 470 μ.

Η πλατεία του Δρυμού

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δριάνοβο ή Ντριάνοβο. Η λέξη "Δριάνοβο" προέρχεται από το γνωστό δέντρο "Δρυς" το οποίο απαντάται πολύ συχνά στην περιοχή, ενώ η λέξη "Ντριάνοβο" είναι Σλαβικής προέλευσης. Το χωριό κατά την Τουρκοκρατία αποτέλεσε Τούρκικο τσιφλίκι.

Οι σημερινοί 750 περίπου κάτοικοι του Δρυμού, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η εκκλησία

Ο επισκέπτης θα περάσει πρώτα από τον ενοριακό ναό του Προφήτη Ηλία (1810), που αν και καταστράφηκε το 1987, ξαναχτίστηκε πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, η ανάβαση με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στην κορυφή Γκουμπές (Οφανός) των 740 μ., θα χαρίσει μαγευτική θέα του Ολύμπου και του κάμπου της Ελασσόνας και προσφέρεται για περίπατο και εκδρομή.

Στα ΝΑ του χωριού απλώνεται μεγαλόπρεπα η "Κλαδερή", δάσος κατάφυτο από πεύκα και κυπαρίσσια, ιδανικό για περίπατο και αρμονική επαφή με τη φύση. Στην είσοδο του χωριού, στη θέση Πηγαδούλι (Μπιαδούλι) βρίσκεται πετρόκτιστη βρύση με γάργαρο δροσερό νερό, η  οποία παλαιότερα κάλυπτε τις ανάγκες του χωριού σε πόσιμο νερό. Υπάρχει δασικό μονοπάτι, διαμέσου του φαραγγιού, το οποίο συνδέει το χωριό με την Ελασσόνα με διαδρομή διάρκειας 30 - 45 λεπτών. Στις μέρες μας το μονοπάτι έχει μετατραπεί σε αγροτικό δρόμο που είναι βατός για κάθε είδος οχήματος, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Πλήθη ντόπιων και ξένων συρρέουν στο Δρυμό για το ξακουστό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), όπου οργανώνεται γλέντι με παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και ζωντανή ορχήστρα. Ξεχωριστή είναι και η Πρωτοχρονιάτικη αναβίωση του εθίμου των "Κουδουναραίων" όπως και του παραδοσιακού γάμου και των εύθυμων αποκριάτικων εθίμων. Ανάλογες εκδηλώσεις με παραδοσιακούς

Το παραδοσιακό μουσικοχορευ- τικό συγκρότημα του Δρυμού

χορούς γίνονται του Λαζάρου και το Πάσχα, όπου γίνεται αναβίωση της γιορτής του "Λαζάρου" και της "Λαζαρίνας". Το χωριό διαθέτει Μορφωτικό Σύλλογο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων. Ακόμη, διαθέτει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό συγκρότημα με ηλικιωμένες γυναίκες, για το οποίο είναι υπεύθυνη η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αγαθή Αρσένη. Είναι πανελληνίως γνωστό για τις συμμετοχές του σε αρκετά φεστιβάλ και σεμινάρια ενώ συμμετέχουν φιλικά στο δίσκο "Τα αποκριάτικα" της Δόμνας Σαμίου.

Στα νότια του οικισμού λειτουργεί πίστα απογείωσης αλεξίπτωτων πλαγιάς, ενώ με σκοπό τη διευκόλυνση και στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων γίνεται προσπάθεια για δημιουργία μικρού φράγματος κοντά στο χωριό.

Ο επισκέπτης, μετά τις περιηγήσεις του μέσα και έξω από το χωριό, μπορεί να γευτεί και να προμηθευτεί εκλεκτά ντόπια προϊόντα όπως τσίπουρο, κρασί, κρέατα και χωριάτικες πίτες.

Δρυμός
Ο Δρυμός Γενική άποψη του χωριού


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -