Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Δομένικο

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
ΔομένικοΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος ΠοταμιάςΠροηγούμενο: ΔολίχηΕπόμενο: Δρυμός

Δήμος:Ποταμιάς
Δ.Δ.:*Δομενίκου
Κάτοικοι:**677
Απόσταση:***11 χλμ. / 409 χλμ.
Υψόμετρο:280 μ.
Χάρτης του Δήμου Ποταμιάς
 
*Δημοτικό Διαμέρισμα, **Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Το Δομένικο ανήκει στο Δήμο Ποταμιάς, απέχει από την Ελασσόνα 11 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μ.

Η αρχαία πόλη που βρισκόταν στη θέση που είναι τώρα χτισμένο το Δομένικο, ονομαζόταν Χυρετίαι. Η αρχική της θέση ήταν πάνω στον "Αη-Λιά" όπου σώζεται το πανάρχαιο κάστρο της και κατόπιν γύρω από το αντέρεισμα του Αγίου Γεωργίου, όπου δημιουργήθηκε η νέα ακρόπολη. Οι Χυρετίαι υπήρξαν μία από τις Περραιβικές πόλεις της κοιλάδας του Μέσου Τιταρήσιου, μαζί με τις: Ερικίνιον, Μονδέα (Μονδαί), Μάλλοια και Μύλαι. Το Δομένικο γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους, και αποτέλεσε την πρώτη έδρα της Επισκοπής Δομενίκου και Ελασσόνας. Πρώτη αναφορά σ' αυτή γίνεται τον 11ο αι. από

Το Ηρώο των θυμάτων

την Άννα την Κομνηνή. Στην Κατοχή, οι Ιταλοί εκτέλεσαν 150 κατοίκους του χωριού ως αντίποινα για την αντιστασιακή τους δράση, στη θέση Καυκάκι, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943. Κάθε χρόνο τελείται εκεί μνημόσυνο και συνοδεύεται από διήμερες εκδηλώσεις με ποιήματα, βραβεύσεις, συμμετοχή χορωδιών και ομιλίες.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία (παραγωγή καπνών, σιτηρών και αμυγδάλων) και την κτηνοτροφία.

Ο επισκέπτης, πριν και πάνω απ' όλα, θα ασχοληθεί με τις πολλές και σημαντικές εκκλησίες του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο (τρίκλιτη βασιλική του 1611), κοντά στον οποίο σώζεται πέτρινο τοξωτό γεφύρι και μεγάλη παραδοσιακή βρύση, τον Άγιο Αθανάσιο (18ος αι.), τον Άγιο Βησσαρίωνα (17ος αι.), τον Άγιο Νικόλαο (1719), τον Άγιο Δημήτριο (17ος αι.) και την Παναγία Βρυζόστι (1607).

Ερείπια από παλιό νερόμυλο

Εκεί, στη θέση Βρυζόστι, η περιήγηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μέσα σε έκταση 10 στρεμμάτων υπάρχουν διασκορπισμένα υπολείμματα 13 νερόμυλων καθώς και αρχαίων τειχών. Ο Ναός της Παναγίας, στην ίδια θέση, είναι χτισμένος με αρχαία υλικά, πιθανότατα πάνω στο ιερό αρχαίου ναού.

Στο κέντρο του χωριού, μέσα σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίσμα βρίσκεται το Βυζαντινό - Αρχαιολογικό μουσείο. Δίπλα του βρίσκεται η πλατεία του χωριού που λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης και εκδηλώσεων των κατοίκων.

Το Δομένικο κρύβει και για τον φυσιολάτρη πολλές εκπλήξεις: ένας ομαλός δρόμος οδηγεί στις πηγές Βρυζόστι και Λουτρό (οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την Μεγάλη Βρύση, τη βρύση του Παπαθεοφάνη και τη βρύση στο Λούκι), ενώ υπέροχη είναι και η διαδρομή για το 400 ετών εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, η οποία περνάει μέσα από το ομώνυμο κατάφυτο δάσος. Φυσικά, από τη θέση του Προφήτη Ηλία, όπως και από τις θέσεις Άγιος Γεώργιος και Πατούλι, προσφέρεται πανοραμική θέα στον κάμπο της Ποταμιάς και στα Αντιχάσια.

Πλήθος κόσμου κατακλύζει το χωριό στα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και της Παναγίας Βρυζόστι (7 - 8 Σεπτεμβρίου), με τις πλούσιες παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος φροντίζει για τη διατήρηση και αναβίωση εθίμων, όπως το άναμμα φωτιάς και το γαϊτανάκι της Αποκριάς, και τα "Λουκατζάρια" ανήμερα τα Θεοφάνια.

Το Δομένικο Γενική άποψη του χωριού


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -