Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Βερδικούσα

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
ΒερδικούσαΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΚοινότητα ΒερδικούσιαςΠροηγούμενο: ΒαλανίδαΕπόμενο: Βλαχογιάννι

Κοινότητα:Βερδικούσας
Κ.Δ.:*Βερδικούσας
Κάτοικοι:**1711
Απόσταση:***25 χλμ. / 423 χλμ.
Υψόμετρο:850 μ.
Χάρτης της Κοινότητας Βερδικούσιας
 
*Κοινοτικό Διαμέρισμα, **Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Η Βερδικούσα, αποτελεί ανεξάρτητη κοινότητα, απέχει από την Ελασσόνα 25 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μ. Το χωριό συναντάται ακόμη και σαν "Βερδικούσια", ενώ ο παλαιότερος τρόπος γραφής ήταν "Βερδικούσσα".

Πανοραμική θέα του Ολύμπου από τη Βερδικούσα

Το χωριό δημιουργήθηκε με τη συνένωση εννιά μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής. Η θέση του χωριού, στις ανατολικές πλαγιές των Αντιχασίων, ήταν ιδανικό πέρασμα για τους κλέφτες από τον Όλυμπο προς την Πίνδο. Η Βερδικούσα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, ενώ ενθύμιο της ύπαρξής τους στην περιοχή στέκει το συνοριοφυλάκιο (Κατάρμα) στην κορυφή Μαμαλή. Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, οι κατακτητές κατέσφαξαν γυναίκες και παιδιά, έκαψαν το σχολείο και έκλεψαν τα πολύτιμα αντικείμενα της εκκλησίας. Το μόνο που κατάφεραν βέβαια ήταν να ατσαλώσουν το ηθικό και τη θέληση των ανδρών που, καταφεύγοντας στα βουνά, οργανώθηκαν στην αντίσταση.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία, την καλλιέργεια καπνού και τα κηπευτικά βιολογικής καλλιέργειας.

Ο επισκέπτης, αρχικά μπορεί να δει τις εκκλησίες του χωριού: τον πετρόκτιστο ναό του Προφήτη Ηλία, τα ξωκλήσια Περάσα και Άγιος Γεώργιος καθώς και το παλιό μοναστήρι στο Μετόχι. Στο ύψωμα Σταυρός, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έστησε ξύλινο σταυρό σε θέση που προσφέρει πανοραμική θέα του χωριού, της κοιλάδας του Τιταρήσιου, του δάσους με τις οξιές και του κάστρου της Παλιασκιάς.

Το πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο του χωριού στη θέση Πλατάνια, είναι η επόμενη στάση για τον επισκέπτη. Παραδοσιακό και αξιόλογο είναι και το πέτρινο γεφύρι του Δαμασκηνού, το οποίο ενώνει τις όχθες του Παλισκιώτη.

Μοναδική θέα του Κίσαβου

Οι φυσιολάτρες θα εκπλαγούν ευχάριστα ανεβαίνοντας στην κορυφή Μαμαλή (1424 μ.), αφού μπροστά τους θα απλωθούν η Πίνδος, τα Μετέωρα, τα Βόρεια Άγραφα, ο Τυμφρηστός, η Γκιώνα, η Οίτη, ο Κίσαβος και ο Όλυμπος.

Επίσης, μια έκταση 15.000 στρεμμάτων αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, ενώ το κυρίαρχο στην περιοχή είναι το δάσος οξιάς. Το δάσος αυτό, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας στο είδος του, είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000 και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά, τις αλεπούδες, τα αγριογούρουνα, τους λαγούς κ.ά. Μέσα στο δάσος, σε σημεία διαλεχτά, υπάρχουν οι όμορφες πετρόκτιστες βρύσες Πασπάλι και Ασπροβρύση.

Πλήθη ντόπιων και ξένων καταφτάνουν στο χωριό για το τριήμερο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και άφθονο γλέντι.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού φροντίζει για την αναβίωση εθίμων όπως των "Καπεταναραίων" της Πρωτοχρονιάς και της "Αγγελίνας" τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Το χωριό διαθέτει ξενώνα, καφενεία και ταβέρνες με εκλεκτό τσίπουρο, πεντανόστιμους μεζέδες (όπως το κατσικίσιο τυρί "νιβατό") και διαλεχτά κρέατα.

Βερδικούσα
Η Βερδικούσα Γενική άποψη του χωριού


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -