Πλήρης οδηγός για την πόλη και την επαρχία Ελασσόνας

> Η Επαρχία > Άζωρος

Αναζήτηση
Γεφύρι
Η Ελασσόνα
Η Επαρχία
Ο Όλυμπος
e-Οδηγός
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
 Δείτε:


Μονή Ολυμπιώτισσας


Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου


Το Χάνι του Χατζηγώγου
 Σας προτείνουμε:


Περραιβική Τρίπολη


Φωτογραφίες από τον Όλυμπο


Παλιά Ελασσόνα


Γιορτή φέτας

--= Ελασσόνα =-- 

 elassona.com.gr
Άζωρος (Βουβάλα)ΦωτογραφίεςΗ ΕπαρχίαΔήμος ΣαρανταπόρουΠροηγούμενο: ΑετοράχηΕπόμενο: Άκρη

Δήμος:Σαρανταπόρου
Δ.Δ.:*Αζώρου
Κάτοικοι:**551
Απόσταση:***18 χλμ. / 416 χλμ.
Υψόμετρο:520 μ.
Χάρτης του Δήμου Σαρανταπόρου
 
*Δημοτικό Διαμέρισμα, **Απογραφή 2001, ***Από Ελασσόνα / από Αθήνα

Η Άζωρος είναι διαμέρισμα του Δήμου Σαρανταπόρου. Απέχει από την Ελασσόνα 18 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 520 μ.

Πανοραμική άποψη της Αζώρου, το καλοκαίρι

Η παλιότερη ονομασία της ήταν Βουβάλα (ίσως πρόκειται για τούρκικη παραφθορά της ρωμαϊκής ονομασίας του τόπου "Ουάλλα"). Η αρχαία Άζωρος υπήρξε η πιο ακμαία πόλη της Περραιβικής Τριπολίτιδας. Μαζί με το Πύθιο και τη Δολίχη σχημάτισαν πριν αρκετούς αιώνες την πρώτη Αμφικτυονία, την Περραιβική Τριπολίτιδα. Την ονομασία της την πήρε από τον πηδαλιούχο της Αργώς Άζωρο, που ήταν γηγενής όπως και ο μάντης Μόψος. Αμφότεροι πήραν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, την οποία οι νέες αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες τοποθετούν πολύ παλαιότερα από το 2.600 π.Χ. (εποχή του Τρωικού πολέμου).

Τμήμα των τειχών της αρχαίας ακρόπολης της Αζώρου

Την αξία της αρχαίας Αζώρου μαρτυρούν τα υπολείμματα των γιγαντιαίων τειχών της ακρόπολής της, οι πολλές επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες καθώς και ο ναός του Απόλλωνα. Κατά τις ανασκαφικές εργασίες αναδείχτηκαν πλήθος νομισμάτων, κυρίως  βυζαντινής εποχής, αγάλματα θεών, ιερά θυσιαστήρια ενώ πρόσφατα απεκαλύφθη νόμισμα που φέρει επιγραφή σχετική με το όνομα της Αζώρου. Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία η αρχαία  Άζωρος είχε αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα ύδρευσης υπολείμματα της οποίας διασώζονται έως σήμερα. Πολλές εικασίες ενισχύουν την άποψη ότι στην περιοχή κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί το θέατρο της αρχαίας Αζώρου.

Κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η Τριπολίτιδα παρέμεινε ελεύθερη και ομόσπονδη. Η βυζαντινή αυτοκρατορία διαρκεί στην περιοχή ως το 1420, την εποχή που ο Τούρκος Τουραχάν γίνεται κατακτητής της ορεινής Περραιβίας. Η σκλαβιά στον Τούρκο κατακτητή κράτησε 492 χρόνια, ως το 1912 όταν ο Ελληνικός στρατός υπό την αρχηγία του διαδόχου Κωνσταντίνου απελευθέρωσε την περιοχή και έθεσε τα θεμέλια για το διπλασιασμό της ελληνικής επικράτειας.

Κατά την περίοδο του Ελληνοαλβανικού πολέμου, της Γερμανικής κατοχής, της Αντίστασης καθώς και του εμφυλίου πολέμου η Άζωρος κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος καθώς πέρασε με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό όλες αυτές τις δραματικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.

Καλλιέργειες σιτηρών στην περιοχή της Αζώρου

Σήμερα, οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σπουδαία μορφή του χωριού ήταν ο Βασίλης Δαδαλιάρης, με δράση στην Εθνική Αντίσταση.

Πλήθη επισκεπτών καταφτάνουν στο χωριό για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), τη μεταφορά της εικόνας από την Ι.Μ. Ολυμπιωτίσσης (7 Ιανουαρίου) και τον παραδοσιακό γάμο της Καθαράς Δευτέρας.

Μετά την ειδυλλιακή ανάβαση στην κορυφή του λόφου Καστρί (όπου βρίσκεται και η αρχαία ακρόπολη) και την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και τα βυζαντινά ευρήματα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση σε όλο της το μεγαλείο στον Τιταρήσιο ποταμό, στις δροσερές πηγές (θέσεις Τσουκνίδα, Τσιμπιτούρα, Τσιμπιτορούλα) και φυσικά να ατενίσει ή και να εκδράμει στον Όλυμπο του μύθου, της φύσης και της ιστορίας.

Άζωρος
Η Άζωρος Γενική άποψη της Αζώρου


Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας, το Μοναστήρι της Ελασσόνας


Αφιέρωμα στα ιστορικά πρόσωπα της Επαρχίας Ελασσόνας
Η φωτογραφική συλλογή του elassona.com.gr
Φωτογραφίες από τον Όλυμπο
Δείτε φωτογραφίες
από τον Όλυμπο!!

Η Ελασσόνα | Η Επαρχία | Ο Όλυμπος | Οδηγός | Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες | Συνδέσεις | Επικοινωνία |

Copyright MGN © 2002 -